maandag 15 oktober 2012

Heerlijk en gezellig etentje


Afgelopen zaterdag kwamen mijn zusje Anne en haar goede vriendin Naomi bij ons eten. Na een hoop geblader door mijn kookboeken en gezoek op internet had ik genoeg ideeën opgedaan voor een lekker menu.


We aten kaaskoekjes met zelfgemaakte tomatensaus, hartige taart met spinazie en Italiaans breekbrood met lekkere smeerseltjes. Als toetje hadden we luchtige Baileys mousse.


Hier het recept voor de hartige taart met spinazie, uit het prachtige kookboek 'La Cucina d'Abruzzo'. (Voor ongeveer 12 personen).

Ingrediënten voor het deeg:
500 gram bloem, gezeefd
120 gram boter
200 ml melk
1 tl zout
15 gram gist
1 tl suiker

Ingrediënten voor de vulling:
500 gram verse spinazie, goed gewassen
2 el olijfolie
500 gram ricotta
2el parmezaanse kaas, geraspt
2 eieren, losgeklopt
1 tl zout
1/2 tl nootmuskaat
6 hardgekookte eieren, gepeld
1 eierdooier, losgeklopt

Ook nodig: een bakvorm van 26 cm doorsnede



Meng alle ingrediënten voor het deeg. Kneed het mengsel tot je een deeg hebt. Doe het deeg in een kom, dek het af met plastic folie en laat het 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm de oven op 180 graden Celsius.


Was de spinazieblaadjes grondig. Bak ze met aanhangend vocht in een koekenpan met een beetje olijfolie een paar minuten aan tot ze geslonken zijn. Laat uitlekken in een vergiet. Hak de spinazie grof. Meng de spinazie in een grote kom met de olijfolie, de ricotta, de Parmezaanse kaas, de losgeklopte eieren, wat zout en nootmuskaat.


Rol het deeg dun uit. Bekleed de ingevette bakvorm met de helft van het deeg en snij de randjes bij. Bewaar het afgesneden deeg om daar deegroosjes van te maken ter versiering van de taart. Schep alle vulling in de bakvorm, druk de hardgekookte eieren erin en dek af met de rest van het uitgerolde deeg. Bestrijk de bovenkant met wat eigeel. Maak van de restjes deeg een paar mooie roosjes, leg ze als een mooi boeketje in het midden van de taart en bestrijk ze met wat eigeel.


Bak de taart in ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin gekleurd is en de vulling goed gaar. (Controleren door een sateprikker in de taart te steken: als hij er schoon uit komt is de vulling gaar. Zo niet, dan evt. aluminiumfolie op de taart om verbranden te voorkomen en wat langer in de oven laten staan).

Zelf was ik de eieren vergeten in de vulling te doen, dus die heb ik er los bij gegeven en we hebben ze niet gemist in de taart.

Ik zal de recepten van de andere gerechten een volgende keer posten.

Fijne avond!

Lieve groet, Hanneke